Pályázat címe
„KAHUT JÁNOS EGYÉNI VÁLLALKOZÁSA VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSE TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSSEL ÉS MEGÚJULÓ ENERGIA HASZNOSÍTÁSÁVAL
Projekt tábla
leader-1929706026
Pályázat teljes leírása

 

Kahut János egyéni vállalkozó (4100 Berettyóújfalu, Damjanich u. 7 sz.) fő tevékenységi köre az öntvénygyártás, mely egy 30 éves családi vállalkozás tradícióinak továbbvitelére épül. Az öntvénygyártás 4164 Bakonszeg, Kovácsi utca 19 sz. alatti, saját tulajdonú telephelyen történik, mely három fő termékkört, alumínium-, bronz-, és sárga réz öntvények előállítását jelenti. Az előállított termékek a gazdaság legszélesebb körében kerülnek felhasználásra, meghatározó felvevő piacként jelentkezik az autógyártás, konzervipari gép előállítás, egyedi mezőgazdasági gép alkatrész előállítás, illetve különleges dísztárgyak gyártása.

A vállalkozás a Bihar – Sárrét Vidékfejlesztési Egyesület (4100 Berettyóújfalu, Kossuth u. 25 sz.) által VP6-19.2.1.-11-1-17 „Mikrovállalkozások támogatása valamint a helyi termékek piaci pozíciójának megerősítése” jogcímen kiírt pályázati felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be 2018.05.11-én. A bírálóbizottság a benyújtott támogatási kérelmet támogatásra érdemesnek minősítette. A benyújtott innovatív projekt infrastrukturális beruházást, illetve technológiai fejlesztés keretében történő eszközbeszerzést egyaránt tartalmazott. Az infrastrukturális fejlesztés a bakonszegi telephelyen lévő műhely tetőszerkezetére telepített megújuló energiát hasznosító, 12,15 kW teljesítményű, 45 db napelem telepítését jelentette, melynek kialakítása lehetővé teszi a belső hálózatba történő betáplálás mellett a külső hálózatba történő csatlakozást is. Az energia költségek csökkentése mellett a napelem rendszer jelentős mértékben növeli az elektromos működtetésű olvasztó kemencék üzembiztonságát is. Az eszközbeszerzés egy PSZK-ST1 típusú szemcsefúvó kabin, illetve PSZL-10 típusú porelszívó beszerzését tartalmazta. A szemcseszóró berendezéssel lehetővé vált a vállalkozás keretein belül előállított öntvények teljes körű felületkezelése, a helyben jelentkező egyedi alkatrész előállítás biztosítása, további új termékek gyártása, illetve emellett ez a kapacitás lehetőséget biztosít bérmunka vállalására is.

A fejlesztés megvalósítása 2018.06.07-én kezdődött. Az első szakaszban a napelem rendszer telepítése és üzembe helyezése valósult meg 2018 évben, a második szakaszban a szemcsefúvó kabin porelszívóval beszerzése és üzembe helyezése történt meg 2019. évben. A projekt 2019.10.28-án sikeresen befejeződött.

A megvalósult projekt eredményesen hozzájárul a vállalkozás versenyképességének erősítéséhez, ezáltal a hosszú-távú gazdasági stabilitás biztosításához, mely több területen is jelentkezik: egyrészt az előállított termékek minőségének és mennyiségének növelésében, másrészt főként a megújuló energia hasznosításából adódóan a gyártási költségek csökkentésében. A projekt megvalósításban a vállalkozás jelentős részben helyi vállalkozókat vont be.

A megvalósult fejlesztés lehetővé teszi az eddigi hat fő mellett a foglalkoztatotti létszám bővítését további egy fővel, mely erősíti Bakonszeg település lakosságmegtartó képességét.

A közvetlen pozitív gazdasági eredményeken túl a projekt szervesen illeszkedik Bakonszeg település fejlesztéspolitikai koncepciójához, illetve hozzájárul a megyei területfejlesztési koncepció célkitűzéseinek megvalósításához. Multiplikátor hatásként jelentkezik, hogy hozzájárul a helyi kkv-k klaszterszerű együttműködéséhez, illetve a megújuló energia hasznosításával a fenntartható gazdaság szemléletrendszerének erősítéséhez.

A vállalkozás a projekt megvalósítása alatt eleget tett a kedvezményezettekre vonatkozó tájékoztatási kötelezettségeknek. A fenntartási időszakban a támogatott vállalja, hogy a projekt eredményeit, a létrehozott termékeket és szolgáltatásokat a Bihari Számadó Napok, mint helyi rendezvény keretében népszerűsíti.

Pályázati azonosító

1929706026

Támogatási összeg

Támogatási összeg
4.70 millió forint

Projekt kezdete

Projekt kezdete

Projekt vége

Projekt vége